EL DRAC, GEGANT DE MATARÓ
El 20 d’abril de l’any 1991 es va presentar el Drac de Mataró durant les Festes de Sant Jordi, gràcies a l’avinentesa d’una vintena de persones (entre elles quatre portadors dels Gegants de Mataró) i l’Ajuntament de Mataró. El Drac de Mataró és una figura de foc portada per una sola persona i està inspirada en el drac alat que en Robafaves duu a la part superior del casc.
El Drac és una figura ferotge però a la vegada amable, amb un foc tranquil format per vuit punts de foc fixes, que permeten a la gent poder saltar i ballar de ben aprop al voltant de la figura. El Drac té un mecanisme especial que també li permet treure foc per la boca.
Es va encarregar la construcció a l’escultor solsoní Manuel Casserres.
La Colla del Drac de Mataró està formada per portadors i músics, tots ells equipats amb una casaca amb caputxa, pantalons negres i faixa verda. L’escut que porten al pit és disseny de Néfer Rovira i l’anagrama de l’esquena, de Núria Julià.
El Drac disposa de ball propi ideat per Michael Weiss i amb coreografia de Montse Calsapeu.
La figura es mou sempre al so de la percussió dels tabals i el ball consta d’una successió de diferents ritmes i passos que clouen amb un seguit de giravolts sobre si mateix, que acaben en sec en el moment just en què la pirotècnia peta.
L’any 1997 es va crear la Fogonada de Sant Jordi (la llegenda de Sant Jordi adaptada a la ciutat de Mataró) i durant aquest acte, la figura del Drac centra l’interès d’un correfoc singular marcat pels voltafocs que omplen de llum i fum les places que recorre.
Actes que hi participa: El Drac participa a la majoria dels actes de Les Santes de Mataró, Festa Major de Mataró; La Crida, l’Escapada, l’Anada a Ofici, La Passada, Ball de Dracs, Anada a la Residència Sant Josep, el No n’hi ha prou, l’Anem a tancar i la Fogonada de Mataró per la Diada de Sant Jordi.