DIABLESSES DE MATARÓ

L’any 1985, es va crear la primera Colla de les Diablesses de Catalunya formada íntegrament per noies amb l’objectiu d’innovar el programa de Les Santes de Mataró amb una aportació valenta i agosarada de festa i foc.

La colla està formada per trenta vuit membres acompanyats per una vintena de músics que toquen els tabals, les caixes, el bombo, les pailes, l’esquellot i el xiulet. Cada diablessa duu una carretilla (objecte pirotènic), que col·loca al capdamunt de la maça. Un cop encesa la carretilla, es produeix un paraigua d’espurnes de foc que corren per sobre els caps de la gent que les envolta, fins que finalitza amb un petit tro. Quan és hora de lluir-se davant l’Ajuntament de Mataró, per La Crida o La Dormida, sis diablesses volten una forca gegant amb carretilles i titanis al so de la tabalada.

El vestuari va ser una idea de l’artista local Néfer Rovira, i està format per una capa amb teles vermelles i negres, recoberta de símbols evocadors a les flames i a la nit, alguns pintats i d’altres cosits formant un relleu sobre la roba.

Per qüestions de seguretat des de l’any 1994 cada diablessa porta una saca que pot contenir una vintena de carretilles, així disposen de més autonomia i eviten la concentració de pólvora a un sol portador.

Actes que hi participen: Les Diablesses de Mataró participen a la majoria dels actes de Les Santes de Mataró, Festa Major de Mataró com; La Crida, El Correfoc, l’Anada a Ofici, La Passada, Anada a la Residència Sant Josep, el No n’hi ha prou i l’Anem a tancar. També participen a la Fogonada de Mataró per la Diada de Sant Jordi i des de fa 26 anys han donat i donen a conèixer la ciutat de Mataró a molts indrets de Catalunya on hi participen amb correfocs.

WhatsApp