GEGANTS DE MATARÓ
Els Gegants de Mataró són una de les tradicions més antigues i estimades de la ciutat. Documentats per primera vegada al segle XVII, aquests gegants han esdevingut un símbol cultural i festiu, protagonitzant les celebracions de la Festa Major de Mataró, Les Santes.
La família Robafaves lidera aquesta emblemàtica comparsa i està formada per en Robafaves, la seva inseparable Geganta, la seva filla Toneta i el seu gendre, en Maneló. Aquests personatges són autèntics ambaixadors de la cultura mataronina, encantant petits i grans amb la seva majestuositat i els seus balls.
A més, els Nans de Mataró, un grup d'actualment 18 capgrossos, acompanyen la família Robafaves, aportant energia i diversió a cada celebració amb les seves corredisses i danses, especialment pensades per als més menuts.
El conjunt es completa amb el bestiari de Mataró, format per figures icòniques com l'Àguila, el Drac, el Dragalió, la Momerota i la Momeroteta. Cadascuna d'aquestes figures té un significat especial per als mataronins i representa la riquesa cultural i festiva de la ciutat.
Aquestes figures són molt més que elements festius; són un reflex viu de la història i la tradició de Mataró, connectant generacions i omplint els carrers de cultura i alegria any rere any.
En Robafaves és un gegant, alt i gros, amb una indumentària de guerrer medieval.
+ InfoLa figura del Drac s'inspira en el drac que en Robafaves porta en el casc.
+ InfoEl Dragalió neix fruit d’un festeig del Drac de Mataró amb la Víbria de Poblenou.
+ InfoLa Momerota és una de les figures més emblemàtiques del bestiari festiu i de foc.
+ InfoLes Diablesses són una de les poques colles totalment femenines, com a grup de foc.
+ InfoEl Basilisc neix de l'ou rodó d'una gallina fecundat per una serp i covat per un gripau.
+ Info