TONETA DE MATARÓ
La Toneta és la filla petita de la família Robafaves (Robafaves i la Geganta) i l’únic membre de la família del qual se’n coneix la data d’origen de manera gairebé segura: 1853. Sembla que és de les primeres gegantones, filla d’una parella de gegants, que hi ha a Catalunya. Aquesta geganta és anomenada, gegantona o gegantoneta, i d’aquí en deriva el nom actual: Toneta. El 1957, la Toneta ja apareix amb una melena llarga i rossa que li dóna l’aspecte jove i modern que tothom coneix. Va vestida amb tons rosats i liles i, com la seva mare, porta un ram de flors naturals a la mà dreta, mentre que, amb l’esquerra, s’agafa la faldilla.
La construcció de l'actual Toneta va ser encarregada a Josep Maria Diamant i Montañés l'any 1964, qui va crear nous volums amb polièster per reduir el pes i millorar la resistència.
L'any 1984 l'Ajuntament de Mataró aprova una nova reglamentació, i consignen els Gegants com a part del patrimoni públic de la ciutat i de la seva representació institucional, és per això que es duu a terme un important procés d'innovacions en l'aspecte de les figures. En Robafaves passa pel taller del solsoní Manel Casserres que manté les estructures metàl·liques però fa una remodelació completa del aspecte tornant a utilitzar el cartró pel cap i les mans, sense deixar del tot la fibra de vidre. També es fa un nou vestuari recordant l'estil dels anys 50 de la mà de Llorenç Illa tot i que l'any 1992 el mateix Manuel Casserres renova el vestuari de nou.
L'any 2014 l'Ajuntament de Mataró renova el vestuari la Toneta de la mà de Manuel Casserres, que opta per una línia de vestuari continuista, sense grans canvis.
La Toneta balla al so de flabiolaires en les cercaviles i les dormides, perpetuant la tradició de la ciutat. A La Dormida, la Toneta balla amb el Maneló "El Xotis d'en Borina" repertori del flabiolaire Quirze Perich. Després, balla conjuntament amb en Robafaves, la Geganta i en Maneló "El Ball de Quatre" de Carles Arabia. Tots aquests balls son coreografía de Montserrat Calsapeu.
Actes que hi participa: La Toneta participa a la majoria dels actes de Les Santes, Festa Major de Mataró; La Crida, el Desvetllament Bellugós, l’Anada a Ofici, La Passada, Anada a la Residència Sant Josep, el No n’hi ha prou i l’Anem a tancar y también sale para la Diada de Sant Jordi.