ÀLIGA DE MATARÓ

L’any 1987, gràcies a l’avinentesa d’un un grup de persones que pertanyien al col·lectiu dels Gegants de la ciutat de Mataró i l’Ajuntament de Mataró, es decideix recuperar l’Àliga de Mataró (amb referències documentals des de 1601). L’Àliga de Mataró destaca per ser una figura tranquil·la i majestuosa, té les ales mig desplegades, porta una corona i també un colom al bec. Sempre balla radera de la família Robafaves i per davant de les autoritats.

Es va encarregar la construcció a l’escultor solsoní Manuel Casserres que amb tan sols 4 mesos va crear la figura, el vestuari dels portadors i el vestuari dels músics que acompanyen. El vestuari està format per una camisa blanca, faixa negra, pantaló verd sota genoll tipus bombatxo, mitgeta blanca i espardenya negra de cinc brenys.

L’Àliga balla una coreografia de Montse Calsapeu acompanyada de la música “Ball de l’Àliga” procedent de l’arxiu de l’Abadia de Montserrat i interpretada pels Ministrils de Mataró amb diversos instruments com; tarotes, flabiols, violins, sac de gemecs, trombons o tabals.

El ball comença amb un passeig majestuós seguit de giravolts que van guanyant ritme. Després, una sèrie de moviments combinats amb salts que volen simbolitzar la força de la figura. Els darrers moviments, a manera de salutacions, finalitzen amb una gran reverència.

Actes que hi participen: L’Àliga de Mataró té com a acte principal l’Anada a l’Ofici a la missa de Les Santes de Mataró del dia 27 de Juliol on fa un ball propi davant les relíquies de Les Santes, però també es present durant Les Santes amb actes com; La Crida, Anada a la Residència Sant Josep, el No n’hi ha prou i l’Anem a tancar.

WhatsApp