MOMEROTETA
La Momeroteta de Mataró va ser construïda per Boris Ruiz tres anys després del naixement de la seva mare (La Momerota de Mataró). Es va presentar públicament durant Les Santes de Mataró de 1982.
La Momeroteta és una figura de foc portada per dues persones, amb cap de bou i cos de mulassa, el seu aspecte recorda al de la seva mare, però és més petita i es distingeix perquè treu la llengua per la boca i té un punt de foc a cada banya.
La Colla de la Momeroteta de Mataró està formada per una vintena de nens i nenes vestits amb bata ampla de camiser, faixa, pantalons negres, espardenyes tradicionals d’espart i una boina negre al cap.
Aquesta figura disposa de ball propi, compost pels Grallers de Cabrils i la coreografia és de Montse Calsapeu.
El ball consta de dues parts, durant la primera part la Momeroteta dansa una mena de valset fet de ziga-zagues, diagonals, salts i quarts de volta, mentre que la segona part es mou amb formes circulars i bots més marcats, i acaba amb un seguit de giragonses molt ràpides.
Actes que hi participa: La Momeroteta participa a la majoria dels actes de Les Santes de Mataró, Festa Major de Mataró; La Crida, El Correguspira, l’Anada a Ofici, La Passada, Anada a la Residència Sant Josep i l’Anem a tancar. També fa acte de presència durant el Carnestoltes de Mataró i la Diada de Sant Jordi.